Фокус Спорт
28.09.2022 22:33
Новини Обратно
Теодор Кабакчиев за пръв път развя българския флаг на подиум на Световния Супер Ендуро шампионат
08 Декември 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Начало / Мотоциклетизъм

Краков.  В препълнената до краен предел Tauron Arena в Краков (Полша) Теодор Кабакчиев (Xtreme Racing, КТМ) отвори нова страница в историята на българския мотоциклетизъм, ставайки първият състезател, качил се на подиума в кръг от Световния Супер Ендуро шампионат (FIM Super Enduro World Championship). Сезон 2019/2020 на изключително зрелищните серии стартираха снощи и предложиха тройна доза адреналин от старта до финала на отделните маншове.

            Общо 14 състезатели застанаха на стартовата бариера на клас „Джуниър“ в Полша снощи. Теодор Кабакчиев започна силно вечерта с четвърто време в първия финал.

Кулминацията на кръга за българските фенове обаче определено беше във втория. Състезателят с №23 буквално излетя на старта, повеждайки групата от далеч по-опитни от него пилоти. Минута след началото българинът вече беше натрупал солидна преднина от над 9 секунди. 40 секунди преди края бе изпреварен от американеца Тай Кулинс (TM), но в крайна сметка Теодор  пресече първи финалната линия с 4.983 секунди аванс. Топ 3 във второто за вечерта състезание допълни французинът Адриан Жакон (KTM).

            Теодор Кабакчиев стартира трети в последното за страхотната вечер в Краков състезание след Кулинс и Жакон. В средата на манша забавяне го смъкна на 5-тата позиция, но състезателят с №23 успя да навакса и в последните метри изпревари Кулинс, нареждайки се на престижното второ място. Победата грабна Лион Хентчел (Husqvarna) от Германия.

            Така с уникалния резултат 4-1-2 Теодор Кабакчиев за пръв път развя българското знаме на подиум на Световния шампионат по Супер Ендуро и даде заявка за един наистина интересен сезон 2019/2020. Българинът спечели първите си 50 точки, а лидер е Тай Кулинс с 52 пред Лион Хентчел с 50 т.

            „Чувствам се изключително щастлив и горд. Тренирах страшно много, за да докажа, че малка страна като България може да постигне голям успех на световната мотоциклетна сцена.Това обаче ме мотивира да продължа още повече с тренировките. От Полша се връщам пак в Испания и продължаваме подготовката. Еуфорията тук е наистина огромна. Благодаря на всички, които ме подкрепят!“ – беше първият коментар на Теодор Кабакчиев, даден специално за най-старата мото-информационна агенция в България Moto-Zone.bg.

            Световният шампионат по Супер Ендуро продължава на 4 януари 2020 в Германия.


Обратно

Пълна версия