Фокус Спорт
02.06.2020 21:25
Новини Обратно
Рибери: В Байерн има много легенди, но аз ще съм първият с 9 титли
15 Май 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Начало /

В Байерн идва лятото и е време за раздяла. Тръгват си две от най-емблематичните фигури в новата история на клуба - Ариен Робен и Франк Рибери. Холандецът изкара незабравими 10 кампании и спечели 10 трофея, докато французинът бе привлечен още през 2007-а и добави още 2 отличия във визитката си. Ако Байерн стане шампион в събота, титлата в Бундеслигата ще е рекордна девета за франк. До момента той е финиширал на върха 8 пъти, колкото легендите Удо Латек, Мехмет Шол, Оливер Кан, Бастиан Швайнщайгер и Филип Лам. "Много велики играчи са били в Байерн, но аз ще бъда първият с 9 титли - нещо историческо", надъхва се Рибери. За целта мюнхенци трябва да вземат поне точка в последния кръг срещу Айнтрахт. Той и Робен дадоха общо интервю пред bundesliga.de, в което коментират задаващата се раздяла.

Франк, ти беше много емоционален на пресконференцията, на която обяви напускането си. Какво е чувството да кажеш последно сбогом съвсем скоро?

- Както казахте, денят наистина бе много емоционален. Море от спомени нахлуха в съзнанието ми. Не исках да повярвам, че всичко ще мине страшно бързо - повече от 12 години. Бях на 23, когато ми казаха да се наслаждавам на всеки момент, а сега вече съм на 36. Въпреки това аз никога няма да забравя времето тук. Не беше никак лесно. Не съм минал само за 2-3 сезона, преди да отида някъде другаде. Става дума за нещо много по-голямо. Ние сме семейство сега. Борихме се здраво, смеехме се, забавлявахме се и плачехме. Имаме толкова много спомени заедно. Затова сега раздялата е толкова трудна за мен, но футболът работи така и ние трябва да го приемем.

Каза наскоро, че планираш със сигурност да се завърнеш в Мюнхен, след като сложиш край на кариерата си? В каква роля се виждаш в Байерн в бъдеще?

- Честно казано, не зная какво ще се случи. Имам няколко опции, но нямам представа къде ще бъда през следващия сезон. Засега ще продължа да се наслаждавам да играя футбол, защото обичам тази игра. Но защо не? Може би след година или две ще се върна отново в Мюнхен и тук ще има нещо за мен. Това е моят дом. Ще видим... Клубът никога няма да забрави какво съм направил за него, както и аз няма да забравя какво ми даде Байерн. Връзката между нас е специална.

Ти взе Дейвид Алаба под крилото си, когато той пробиваше в първия отбор. Влече ли те младежкият футбол?

- Да, обичам тези момчета. Когато един млад играч се присъедини към нас, в повечето случаи се чувства нервен и стресиран. Винаги се опитвам да говоря с тях. Това е много важно, защото им помага да се отпуснат. Когато гледам тези момчета, мога да видя много класа в тях. Те са гладни да се представят добре и на мен този манталитет ми харесва.

Прекара 12 години, които бяха изпълнени с трофеи. Кой е най-емоционалният момент?

- Няма как да забравя спечелването на Шампионската лига през 2013 година. Беше лудост... Какво постигна отборът и как написахме история за себе си и за целия клуб в онзи сезон.

Байерн планира прощален мач за вас с Робен...

- Мисля, че Ариен е много важен за клуба. Аз бях тук 12 години, а той 10. Минахме през много неща заедно и спечелихме много титли.

Кое качество на Робен бихте искали да притежавате?

- И двамата сме големи играчи. Имаме много класа и опит в клуба, но също и в живота...

 


Обратно

Пълна версия