Фокус Спорт
20.05.2019 07:44
Новини Обратно
Бърни Екълстоун: Хамилтън е фаворит, но Фетел ще спечели титлата
14 Март 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Начало /

Срещаме се с Бърни Екълстоун на "Принцес Гейт", един от най-известните ъгли в Лондон, точно срещу "Хайд Парк". Вече на 88 години, той не е господар на F1, но продължава да е важна част от спорта. Всеки му звъни за съвет, като телефонът не спира и по време на интервюто, а мелодията е от саундтрака на "Добрият, лошият и грозният". Люис е най-хубавото и най-лошото за Формула 1, категоричен е бившият шеф на спорта.

Какво се промени в света на формула 1 след вашата смяна?

- Само хората. Пистите са същите, структурата и всичко останало е това, което изградихме през годините.

Говори се, че ще се върнете. Вярно ли е?

- Не, ще бъде грешка, ако се върна, дори да имах шанса да го направя. Защо ми е, няма как да променя Либърти.

Какво е състоянието на спорта?

- Нещата в днешно време са доста по-сложни. Можете да видите много по телевизията, но по отношение на модела на предаване нещата са различни, а рейтингите падат постоянно.

Може ли този тренд да се обърне?

- Да, ако състезанията се подобрят. В последните два сезона се знаеше рано-рано, че Хамилтън ще спечели. Как се продава такъв продукт? Ф1 е Ферари и Ферари е ф1. Ако Ферари спечели този сезон, това ще бъде най-доброто, което може да се случи на спорта. Трябваше да спечелят и миналата година, имаха добра кола, но кончината на Серджо Маркионе остави голяма дупка. Дори Фетел се почувства изгубен, не беше щастлив от последващия начин на управление на отбора и допусна грешки, които при други условия никога не би допуснал.

Какво мислите за промяната начело на Маранело?

- Маурицио Аривабене опита да промени някои неща, но не бе толкова добре приет вътре във ферари. Матиа Биното е много различен, той е част от екипа от 25 години. Той разбира компанията и хората, които работят вътре и бързо взема решения.

Оптимист ли сте?

- Вярвам, че този път Ферари ще спечелят с Фетел. Доволен съм от атмосферата, която е в екипа и от колата. Макар че Хамилтън си остава фаворит.

Откъде знаете толкова много за Себастиан?

- Приятели сме, говорим и разменяме съвети. Изкарахме Нова година заедно в Швейцария.

Какъв е той извън пистата?

- Много интелигентен, интересува се от всичко. Но е резервиран. В момента, в който състезанието приключи, той се прибира у дома при семейството си. Тотална противоположност на Люис. Знаете ли какво му предлагам?

Какво?

- Да си покаже носа навън, да покаже, че е различен от това, което хората смятат за него. Можете да вярвате на Себ, той е истински човек. Аз му вярвам сляпо, бих му дал празен чек веднага.

А Льоклер?

- Браво за решението, но искам да го видя как ще се представи сега.

На кого прилича Хамилтън повече - на Сена или Шумахер?

- Той е уникален. Той е най-хубавото и най-лошото за формула 1. Най-доброто, защото знае как да промотира спорта по-добре от всеки друг. И най-лошото, защото отнема вниманието от Ф1 и го пренасочва към себе си. Не прави нищо нередно, но останалите пилоти трябва да се събудят и да покажат кои са всъщност.

Фернандо Алонсо бе истинска личност.

- Отсъствието му е огромна загуба. Може пък през 2020-а да се върне във ферари (смее се).

Макларън и Уилямс са в криза, защо?

- Защото вече не са в ръцете на личности като Рон Денис и Франк Уилямс. Трябва да намерят други Рон и франк, за да се върнат отново силни.

Ред Бул и Хонда?

- Предложих това развитие на Ред Бул преди три години. Хонда имат състезателна натура, достатъчно е да видите какво правят при моторите.

Ако можехте сега да промените Ф1, какво бихте направили?

- Бих премахнал новите правила - струват състояние, а не са необходими. Наказание, ако смениш двигател, това е безумие, а и кой се вълнува от пестенето на гориво? Оставете ги да се състезават. Понякога ме питат кой е най-добрият пилот в последните 30 години и винаги отговарям Прост. Той просто влизаше и караше, имаше много силни съотборници, но не се влияеше от външни проблеми. Ален можеше да спечели повече, но нямаше късмет.

Кой друг бихте включили в това число?

- Кими Райконен. Времената се променят, но той константно остана сред най-добрите.

Говорите ли си още с Жан Тод?

- Чухме се преди известно време.

Защо ФИА и Либърти са толкова обединени?

- Жан свърши добра работа, убеждавайки Либърти, че се нуждаят от ФИА, за да променят нещата. Но Ф1 може да съществува дори и без федерацията - отборите и промоутърите могат сами да напишат правилата и да се състезават под друго име. Аз лично не съм за демокрацията, имаме нужда от диктатор, който да казва: "Ето ги правилата, това е". Ако отидете на балет, вече знаете кои обувки трябва да сложите.

Според пилотите новите правила за аеродинамиката няма да променят много.

- От един английски отбор ми казаха "Изхарчихме 15 милиона за нищо".

Ще остане ли Мерцедес в спорта и след 2020-а?

- Няма да се изненадам, ако решат да останат без собствен отбор. Дали ще го направят или не, не знам, но екипът им е толкова силен, че може да започне ново предизвикателство. Тото и Ники свършиха страхотна работа.

Как е приятелят ви Лауда?

- Той е боец. Той е от хората, от които Ф1 се нуждае най-много - връща всичко към есенцията на състезанието.

Алфа отново са тук, какви са спомените ви от периода с Брабам?

- Работихме добре - те не говореха английски, а ние не разбирахме италиански. Така че никога не сме спорили. Щастлив съм, че Алфа отново са тук. Посъветвах Маркионе да ги върне на пистата с двигателите на Ферари.

Накрая отново говорим за Ферари.

- Да, това е специален отбор и трябва да бъде пазен. Когато преговаряхме с Енцо Ферари, той ми каза: "Да говорим за спорт и да оставим комерсиалната част настрани". Той и Колин Чапман ми липсват много и ако имаше машина на времето, ще я използвам само за да се срещна с тях отново.

Казват, че ще останем млади, ако не гледаме назад, а само напред. Така ли е?

- Абсолютно. Вчера вече е в историята.

 


Обратно

Пълна версия