Фокус Спорт
20.04.2019 00:13
Новини Обратно
16 наши борци тръгват за световното до 23 годни в Букурещ
08 Ноември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Начало / Борба

Букурещ.  България ще бъде с 16 борци на световното до 23 години в Букурещ (Румъния) от 12 до 18 ноември.

В класическия стил на тепиха ще излезе Айк Мнацканян (72 кг), който спечели бронз на мондиала за мъже в Унгария миналия месец. За натурализирания у нас арменец това ще бъде едва второ състезание за България.

„Жаден съм за победи – каза Айк. - Цяла година не съм се борил, докато чаках български паспорт. Имам нужда да натрупам опит и с треньорския щаб преценихме, че е добра възможност световното в Букурещ. В Унгария не успях да взема титла, малко не ми стигна. Но сега се надявам да зарадвам България със злато.“

Сребърните ни медалисти Биляна Дудова и Кирил Милов, които също имат право да участват, ще пропуснат шампионата. От треньорските щабове са преценили да им дадат почивка. През този сезон Дудова стана два пъти европейска шампионка – при жените и девойките до 23 г., а после взе и сребро на световното за жени. „Не може в рамките на месец да участваш в две големи първенства и на двете са си във върхова форма – каза Милов. - И проблемът не е психологически, а чисто физически.“

При жените до 23 г. ще бъде с три представителки в Букурещ. Сред тях са София Георгиева, сребърна медалистка от Евро 2018 за същата възраст, както и Виктория Бобева, трета на европейското за жени и девойки.

В свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов залага изцяло на млади състезатели. В състава е Микяй Наим, който на мондиал 2017 до 23 г. спечели сребро.На първенството ще има и български съдия - Светлен Генчев.

 


Обратно

Пълна версия