Фокус Спорт
20.05.2019 07:45
Новини Обратно
Преглед на водещите новини в спортния печат
12 Октомври 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Начало / Печат

Преглед на водещите новини в спортния печат:

Това е ЦСКА

Клубът си върна своята емблема! Сумата е платена, поетият ангажимент е изпълнен, дадената дума е спазена!, обявиха от „Армията", пише на първа страница вестник "Меридиан мач". Край на сагата. Край на драмата. Това е ЦСКА! Клубът се сдоби с емблемата на автентичното фалирало дружество ПфК ЦСКА АД, след като "Ред Енимълс", спечелил търга, плати сумата от 7 835 367.50 лв. към предварително внесения

зададък за участие в наддаването. Сумата беше осигурена от двамата собствениците на ЦСКА - Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. Платежното нареждане беше внесено няколко часа преди крайния срок.

„Армейци, ЦСКА е велик клуб и ще остане такъв за поколения напред. Клуб, който се бори честно на зеления терен и отстоява своето достойнство. В последните години получихме много некоректни удари отвсякъде. Сега отново сме свидетели как законите на страната се погазват. Свидетели сме как незаконно един недвижим имот е вкаран без никакво правно основание в активите на фалиралото дружество. Свидетели сме на явна измама от страна на синдик Дора Милева и съпричастно нежелание и пасивност на съдия Мария Райнкинска да реагира адекватно и коригира тази несправедливост.

Въпреки всички тези обстоятелства, ние заявяваме официално: ЦСКА върна своята емблема! Сумата е платена, поетият ангажимент е изпълнен, дадената дума е спазена!

ЦСКА е над всичко, нека заедно го върнем там, където заслужава!", обявиха „червените" на клубния си сайт, след като официално станаха собственици на емблемата.

БФС: Ще пишем становище до УЕФА

Заместник-изпълнителният директор на централата Павел Колев обясни процедурата по приемственост на най-титулува-ния футболен клуб в България, след като Ред Енимълс" плати за емблемата на автентичното ЦСКА.

"Рано е да се коментира, този процес няма да стане днес или утре. Каква е процедурата? Първо, от клуба трябва да се свържат с БфС и да ни изпратят цялата документация за плащането на въпросните 8 милиона лева и придобиването на активите на ЦСКА. След това трябва да изпратим становището си до УЕфА, че ЦСКА има своя приемник. В 99% от случаите УЕфА се съобразява със становището на централата, от която идва то. БфС е органът, който трябва да се произнася по тези въпроси", заяви Колев пред „Спортал".

Очаква се пълен стадион за мача с Етър

„Червена" България ликува, след като собствениците на ЦСКА извадиха 8 000 000 лева за емблемата. Мотаенето около плащането изнерви агитката и тя бойкотира последната среща на тима в Първа лига - победата с 3:0 над Септември. Мачът се игра пред празни трибуни, но нещата вече са на 180 градуса. Очаква се стадион „Българска армия" да е пълен за следващия мач на ЦСКА - домакинство с Етър. Поне това се твърди от всички „червени" фенове, заливащи форумите с радостни коментари.

Двубоят от XII кръг на Първа лига с Етър е на 21 октомври (неделя) от 20:00 часа.

 

Емблематичен ден за ЦСКА

Ред Енимълс" плати 8 милиона лева за активите на фалиралото дружество, пише на първа страница вестник "Тема спорт". Край на сагата! Емблемата  на ЦСКА с трите звезди окончателно се завърна у дома! Сумата от 8 милиона лева бе платена и клубът придоби всички активи на фалиралото дружество ПфК ЦСКА АД. Най-важната вест за цяла червена България долетя малко след 14:00 часа, когато стана ясно, че компанията "Ред Енимълс" е превела по специална сметка сумата от 7 835 367, 50 лева. Дружеството спечели търга за емблемата и активите с оферта за 8 милиона, като от нея сега е приспаднат задатъкът, който бе платен още при кандидатстване за наддаването. В социалните мрежи като доказателство бързо бе разпространено и платежното нареждане от страна на "Ред Енимълс". ЦСКА обяви новината в официалния си сайт около 14:30 часа. Клубът обаче отправи стрели към синдика на фалиралото дружество ПфК ЦСКА АД Дора Милева и съдията по делото за несъстоятелност Мария Райкинска: "ЦСКА е велик клуб и ще остане такъв за поколения напред. Клуб, който се бори честно на зеления терен и отстоява своето достойнство. В последните години получихме много некоректни удари отвсякъде. Сега отново сме свидетели как законите на страната се погазват. Свидетели сме как незаконно един недвижим имот е вкаран без никакво правно основание в активите на фалиралото дружество. Свидетели сме на явна измама от страна на синдик Дора Милева и съпричастно нежелание и пасивност на съдия Мария Райкинска да реагира адекватно и коригира тази несправедливост. Въпреки всички тези обстоятелства ние заявяваме официално: ЦСКА върна своята емблема! Сумата е платена, поетият ангажимент е изпълнен, дадената дума е спазена!

ЦСКА е над всичко, нека заедно го Върнем там, където заслужава!", обявиха от ЦСКА в официалния си сайт. Причината за острите думи е, че клубът придобива земя край морето, която не е собственост на фалиралото дружество - ПфК ЦСКА АД, а на фирмата "Камеко". Така на практика армейците плащат за нещо, което не е тяхно притежание. Как ще се реши този въпрос все още не е ясно. Но това по никакъв начин не може да промени факта, че ЦСКА си върна емблемата с трите звезди и дългоочакваното събитие завърши с хепи-енд за армейската общност! Новината бе приета с изключителен ентусиазъм от червените привърженици и окупира еднолично информационния поток. Без никакво съмнение най-важните новини, свързани с ЦСКА през последните 2 години, са именно спечеленият търг за активите на фалиралото дружество, както и самото плащане за тях. Сагата около емблемата продължи повече от година и половина и премина през един провален и един успешен търг, както и дълга процедура с обжалвания. Оттук следва да се задвижи процедурата по разпределение на парите сред кредиторите. А БФС също ще има участие в ситуацията: "От клуба трябва да се свържат с БФС и да ни изпратят цялата документация относно плащането на въпросните 8 милиона лева и придобиването на активите на ЦСКА. След това трябва да изпратим становището си до УЕФА, че ЦСКА има своя приемник. В 99% от случаите УЕФА се съобразява със становището на централата, от която идва то. БФС е органът, който трябва да се произнася по тези въпроси", каза зам.-изпълнителният директор на централата Павел Колев. И така - датата 11 октомври 2018 година ще бъде записана на челно място в червената история. ЕМБЛЕМА-тичен ден за ЦСКА.

Махаме тирето от името

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков направи няколко важни коментара пред БНР във връзка с плащането на емблемата. "За нас като ръководство този акт беше много важен. С него собствениците на клуба показаха чистите си намерения относно ЦСКА, относно футбола и изобщо спрямо спорта. Съвсем нормално е да претендираме за всички наши активи, титли и история. Това е един акт, който доказва, че връщайки си емблемата, клубът 100-процентово добива автентичност. В този смисъл считам, че никой повече под каквато и да е форма няма моралното право да има претенции след този факт", каза Марков. "Прекалено рано е да говорим за процедура от наша страна спрямо тима от Втора лига ФК ЦСКА 1948. Първо трябва да изживеем радостта си. Освен това не съм запознат юридически с този казус. От моя гледна точка обаче няма как два клуба да използват едновременно една почти идентична емблема. Няма как да се случи това. Процедурата за свързване с БФС и съответно оттам - придвижване на процедурата към УЕФА по темата, ще изисква време. Вярвам, че срокът ще бъде достатъчно кратък – и на таблото на стадионите, и навсякъде по медиите да се възстанови тази емблема", допълни Марков. "Със сигурност ще се премине и към процедура за заличаване на тирето и думата "София" от официалното име на клуба. Изчаквахме да мине този ден и в бъдеще ще се тръгне и в тази посока. Това е въпрос на юридически стъпки, които ще бъдат направени от нашите адвокати. Във връзка с включването в дълга на един имот, който не е наша собственост, ние ще се обърнем към съда. Това е едно нормално действие", посочи още Марков.

Пената: Онези с нашето име да ги вадят от групата и да се разпускат

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев говори пред "Тема Спорт" по повод края сагата с активите на фалиралото дружество. "Радвам се, че цялата история с тази пуста емблема приключи. Тези 8 милиона обаче са грешни пари. Вместо да ги дадем за децата и школата... Тя, емблемата, си съществува от 1948 година. Но поне ще спрат досадните приказки, с които през последните две години се правеха някакви опити да се пречи и да се интригантства. Създаваха се невероятни провокации спрямо г-н Ганчев и ЦСКА. Да благодарим на Гриша Ганчев и на цялото ръководство, че всичко приключи, макар и за толкова много пари", каза Пената. "Сега онзи другият отбор с нашето име, който е измислен и играе във Втора лига, трябва да си свали и хвърли своята емблема. Съществуването им се обезсмисля. Те какво ще правят сега? С какви фланелки, с каква емблема и с какво име ще играят, питам аз? Много спешно трябва да се вземат мерки по този въпрос. Трябва веднага да ги извадят от Втора лига, да се разпуснат и да си прекратят съществуването като отбор. Досега фалшиво са носили името, малко като сериала "Под прикритие". Всичко вече свърши за тях", отсече една от най-знаковите фигури в историята на ЦСКА - Димитър Пенев.

 


Обратно

Пълна версия